5 szakmai észrevétel a Villás Béla exkluzív interjúval kapcsolatban

Az alábbi szöveg kommentként tűnt fel a Villás Béla exkluzív interjú című videó alatt, néhány napig elérhető volt, majd törlésre került. Azóta a videó alatt tiltva vannak a hozzászólások. A szöveg viszont tartalmas, bizonyára hozzáértő ember írta:

Interjúnak semmiképp se nevezném, inkább egy portréfilmbe ágyazott előadás ez. Ami nem baj, mert attól még lehetne érdekes, és persze így is van pár érdekes, értékes pontja.

Egy-két szakmai észrevétel a Face TV-s kollégáknak, építő szándékkal:

1. Képek, képek, képek.

Ha már előadás-jellegű, és nem interjú-jellegű az anyag, néhány érdekes vágókép az alany életéből jól jött volna (Béla tanyája, Béla utazik, Béla állatot etet, satöbbi). Egy kép többet mond ezer szónál, és ha már vizuális műfajról – értsd: tévés anyagról – van szó, vétek ezt a lehetőséget nem kihasználni.

2. No PR, no reklámíz.

A jövőben érdemes ezen az erős reklám- és PR ízen változtatni (az “Aki az útját keresi annak az Árkádia az út” üzenet minden blokk végén kissé termékké alacsonyítja a szellemi iskolát, és erős kontrasztban áll azzal, amit Béla mindig elmond: hogy nem reklámozza magát).

3. Kérdések, kérdések, kérdések.

Ha az “exkluzív” szót használjuk, érdemes valóban olyan tartalmat tenni az asztalra, ami nem hangzik el minden előadáson. Az interjú első 50 perce – több mint háromnegyede – csupa olyasmi, amit Béla hetente többször elmesél.

Ha interjú és exkluzív, azt kérdezzük, ami aktuális, és ami az embereket illeti:
– mi van Borbás Janival, hogyan lehetne tőle elvenni a tudást, amikor az írás és olvasás képességét sem veheti vissza a tanító néni, ha nem elégedett a tanítványával?
– mi az oka annak, hogy nem tud megnevezni egyetlen mestert sem, akit tisztelne, akire felnézne kis hazánkban?
– mit gondol a vádakról, hogy spirituális MLM-et épít, mikor jogdíjat szed a megszerzett tudásért, ám ő maga senkinek sem fizet jogdíjat, holott nem tagadja, hogy a tudást “megvette” magának ő is (ergó nem saját találmánya)?
– mi a helyzet azzal, hogy ő maga gyakran tesz homofób kijelentéseket, de az Árkádia idén nyáron engedélyezte az egyneműek egyházi esküvőjét? mi az oka ennek?
– miért zár ki sok olyan embert az egyházból, aki láthatóan mesterré nőtte ki magát (Andoria, Baranyai Jani, satöbbi)?
– megkérdezném az egóharcairól is, pl. amikor a Laurás szakítás után sokáig mindig elmondta, hogy minden zöld szemű ember velejéig romlott: a nagy mestereknek is vannak egóharcaik, eberek vagyunk istenségünkben.

Na, ezek az exkluzív kérdések, amire a követői eszméletlenül kíváncsiak, nem arra, amit minden előadásán elmond az igéről és a logoszról, a reikivel való megismerkedéséről és az indiai mesterrel való találkozásáról.

Ha maradunk a promóciós anyagnál (lásd 2-es pont), akkor viszont az “exkluzív” és az “interjú” kifejezés erősen félrevezető.

4. A riporter/műsorvezető bemutatása, legalább egy névcsíkkal vagy fél mondatban.

Fontos kiírni/elmondani, kik a kérdező hölgyek. Hiszen nem biodíszletek kellene, hogy legyenek, hanem beszélgetőpartnerek. Béla többször utal rá, hogy “te tudod a legjobban”, “ezt most te látod”, ami bizalmas viszonyt feltételez, de közben nem tudjuk, kije neki a barna bőrű lány, de – ami fontosabb – még azt sem, mi a neve.

5. Közvetlenebb, emberibb hang illik Bélához, a műfajhoz.

Picit lazábban tessék viselkedni a kamera előtt, nem szabad ennyire iskolásan felmondani a nyitó és zárószöveget, ezt lehet és érdemes gyakorolni. Nem árt azt is eldönteni, kinek szól a műsor: én mindenképpen egy közvetlen, tegező hangot használnék, mert az az üzenet, hogy fénytestvérek vagyunk, a fenségesnek fiai mindahányan. Ez a steril “önöknek” rendkívül életidegen ebben a kontextusban, nem illik Béla stílusához, a spirituális szemlélethez.

Remélem, tudtam segíteni, hogy még jobbak legyenek ezek a műsorok.

Reklámok

5 szakmai észrevétel a Villás Béla exkluzív interjúval kapcsolatban” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Lattam mar nehanszor .
  ,a yutube eloadasodat BELA BOCS a hejtrelen irasert, en romaiaba szulettem, nem irok hejesen magyarul ,de ez a kes interiu megfogott engem, ugy erzem te tuddsz valamit , jozan paraszti eszel,..Tisztelettel ALEX….

  Kedvelés

 2. Chrenkó Ferenc
  július 30, 2018 – 2:59 du. Válasz
  Nekem nehezen sikerült felfogni, hogy a tanító és a tanítás nem ugyanaz, és majdnem kidobtam a hiteles tanítást egy lelepleződött áltanító miatt, aki egyébként Villást utánozza.Teljesen hiteltelen tanító is átadhat teljesen igaz tanításokat, amelyeket még csak nem is ért. Pl. mert idegen tollakkal ékeskedik, mások tanításait árulja jó pénzért. Szóval, ha a tanító már nem hiteles a szemedben és nem tartasz már igényt a közvetítésére, akkor érdemes utánanézni a tanításai forrásának.

  Chrenkó Ferenc
  július 30, 2018 – 2:59 du. Válasz
  Nekem nehezen sikerült felfogni, hogy a tanító és a tanítás nem ugyanaz, és majdnem kidobtam a hiteles tanítást egy lelepleződött áltanító miatt, aki egyébként Villást utánozza.Teljesen hiteltelen tanító is átadhat teljesen igaz tanításokat, amelyeket még csak nem is ért. Pl. mert idegen tollakkal ékeskedik, mások tanításait árulja jó pénzért. Szóval, ha a tanító már nem hiteles a szemedben és nem tartasz már igényt a közvetítésére, akkor érdemes utánanézni a tanításai forrásának.

  Kedvelés

Mesélj, mi van most benned?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s